11 січня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля (реєстр. № 7327) з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено створення державної системи моніторингу довкілля як системи спостережень, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища та впливу на нього, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні з метою забезпечення досягнення екологічно орієнтованих цілей сталого розвитку.

В обговоренні взяли участь народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади та представники громадськості. З поданих пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи переважна більшість була врахована, що суттєво поліпшило зміст законопроекту. За результатами розгляду Комітет погодився з пропозиціями підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля (реєстр. № 7327) прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану (реєстр. № 8298 від 22.12.2022), поданий народними депутатами України Арахамією Д.Г., Гетманцевим Д.О., Михайлюк Г.О., Бондаренком О.В., іншими народними депутатами України та альтернативний до нього законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу, удосконалення механізму реєстрації податкових накладних та впровадження добровільного аудиту з питань оподаткування взамін окремих податкових перевірок під час воєнного стану (реєстр. № 8298-1 від 06.01.2023), поданий народним депутатом України Красовим О.І. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики самостійно визначитись який із законопроектів прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану (реєстр. № 8299 від 22.12.2022), поданий народними депутатами України Арахамією Д.Г., Гетманцевим Д.О., Кінзбурською В.О., Бондаренком О.В., Якименком П.В., Криворучкіною О.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики за результатами розгляду у першому читанні цей законопроект прийняти за основу.

На виконання доручення Голови Верховної Ради України, Комітет затвердив пропозиції до проекту порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Зазначені пропозиції включають 65 законопроектів, з розгляду яких Комітет визначений головним, зокрема: 21 законопроект, підготовлених для розгляду на пленарних засіданнях і рекомендованих (підтриманих) на засіданні Комітету; 23 законопроекти, підготовлених для розгляду на пленарних засіданнях і не підтриманих на засіданні Комітету; 21 законопроект, які готуються і доопрацьовуються Комітетом; 10 законопроектів, які втратили актуальність, пропонується не включити до порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

За результатами розгляду питання про склад робочої групи з питань розроблення законодавчих ініціатив стосовно проведення оцінки впливу на довкілля у лісогосподарській галузі, Комітет взяв до відома заслухану інформацію та прийняв рішення затвердити склад зазначеної робочої групи. Направити рішення до Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Міндовкілля, МЗС, Держлісагентства, ГО «Українська природоохоронна група» та Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47