25 січня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув питання щодо законопроекту про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення (реєстр. № 6004), поданого народним депутатом України Устіновою О.Ю. іншими народними депутатами України, та альтернативних до нього законопроектів, зокрема, законопроекту про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (реєстр. № 6004-1), поданого народним депутатом України Марусяком О.Р. та іншими народними депутатами України, законопроекту про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля (реєстр. № 6004-2), поданого народним депутатом України Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України, а також законопроекту про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля (реєстр. № 6004-д), поданого народними депутатами України Бондаренком О.В., Короленко В.Ю., Криворучкіною О.В. та іншими народними депутатами України.

До законопроектів надійшли зауваження та пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міндовкілля, Мін'юсту, Мінфіну, Мінекономіки.

В ході обговорення законопроектів народні депутати України, зокрема, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об’єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу – Овчинникова Ю.Ю. та голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря – Василенко Л.В. підтримали законопроект (реєстр. № 6004-д) та надали пропозиції до нього.  Міндовкілля висловилось про підтримку законопроекту (реєстр. № 6004-д) та можливість його доопрацювання до другого читання. Представники «Європейської Бізнес Асоціації», «GIZ «НДТМ для України» також підтримали законопроект (реєстр. № 6004-д).

За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 6004-д) прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва (реєстр. № 8290), поданий народними депутатами України Гайду О.В., Лабазюком С.П., Фроловим П.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань з питань аграрної та земельної політики цей законопроект прийняти за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Комітет розглянув законопроект про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення (реєстр. № 8319), поданий Кабінетом Міністрів України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики цей законопроект прийняти за основу з урахуванням зауваження Комітету.

Комітет розглянув проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав щодо встановлення санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації (реєстр. № 8337), поданий народними депутатами України Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В., Криворучкіною О.В., Короленко В.Ю., Матусевичем О.Б., Прощуком Е.П., Кривошеєвим І.С., Василенко Л.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу цей проект Постанови прийняти в цілому.

Комітет розглянув проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східної Азії, національних парламентів держав світу щодо засудження злочинів проти довкілля, скоєних Російською Федерацією на території України, сприяння подоланню їх наслідків і відновленню екосистем України під час війни та у післявоєнний час, забезпечення компенсації шкоди довкіллю та втрати екосистемних послуг, а також створення глобальної платформи для оцінки збитків, завданих клімату та довкіллю унаслідок військових дій (реєстр. № 8338), поданий народними депутатами України Овчинниковою Ю.Ю., Криворучкіною О.В., Бондаренком О.В., Короленко В.Ю., Прощуком Е.П., Кривошеєвим І.С., Василенко Л.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва цей проект Постанови прийняти в цілому.

Комітет розглянув лист народного депутата України, члена Комітету Матусевича О.Б. щодо включення його до складу робочої групи з питань розроблення законодавчих ініціатив стосовно проведення оцінки впливу на довкілля у лісогосподарській галузі. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення включити Матусевича О.Б. до складу зазначеної робочої групи.

Також Комітет затвердив штатний розпис апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України з 01 січня 2023 року.

Окрім цього на засіданні було схвалено звіт Комітету з питань екологічної політики та природокористування про стан виконання Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік, затвердженого Постановою  Верховної Ради України від 15.02.22 № 2036-ІХ.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30