День довкілля в Україні відзначається щорічно у третю суботу квітня згідно з указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98. Свято було започаткований на честь Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором і ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

День довкілля нагадує усім нам про особисту відповідальність за збереження та відновлення навколишнього природного середовища, про необхідність зменшення навантаження на довкілля, що страждає від результатів життєдіяльності людини. Здоров’я людини безпосередньо залежить від стану довкілля – чистоти повітря, ґрунту, води…

Щорічно органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадські організації, екологи закликають українців та всіх, хто піклується про природу, взяти участь у квітневому суботнику, провести заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.

Повномасштабне російське вторгнення завдало великої шкоди навколишньому природному середовищу. За попередніми підрахунками, загальна шкода довкіллю наразі складає понад 2 трлн грн: це забруднення та засмічення ґрунтів, земельних ресурсів, водойм, атмосферного повітря, знищення лісових ресурсів, біорізноманіття, корисних копалин, зруйновані об’єкти і території природно-заповідного фонду. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

В Україні продовжується фіксація злочинних наслідків російської агресії на території України з метою встановлення фактів екоциду та шкоди, заподіяної довкіллю бойовими діями.

За пропозицією Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховною Радою України було прийнято Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав - членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації на території України».

Верховна Рада України з метою забезпечення права всіх українців на безпечне для життя і здоров’я довкілля звернулася щодо утворення під егідою міжнародних організацій спеціального органу з екологічного моніторингу, забезпечення його роботи в Україні та перевірки вже зафіксованих українською владою заподіяних російською федерацією екологічних та пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандату ООН на проведення таких дій. Це один із механізмів, який працюватиме на відшкодування нанесеної шкоди довкіллю України, об’єднує зусилля щодо збереження навколишнього природного середовища, адже воно ніколи не обмежується кордонами окремо взятої держави.

Також 20.03.2023 Верховна Рада України прийняла підготовлений у Комітеті Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля». Законом визначено створення та забезпечення функціонування державної системи моніторингу довкілля, вдосконалення правового регулювання інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та механізмів забезпечення доступу до неї, визначення правових засад інформаційного забезпечення управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Турбота про довкілля починається з кожного особисто, родини, власного будинку, вулиці. Вже сьогодні кожен з нас може: відмовитися від поліетиленових пакетів, одноразових пляшок та посуду; бути енергоефективним у побуті; обирати найбільш екологічний транспорт; економити воду; сортувати сміття і віддавати на переробку. Звичайно, можна робити набагато більше, але вже сьогодні варто почати з себе.

Чистота нашої землі – у наших руках! Зберегти красу природи, сприяти її оновленню – завдання кожної людини і приділяти увагу довкілля слід не тільки навесні, а впродовж всього року. А після перемоги над окупантами ми допоможемо природі відновитися, і це стане ще однією нашою перемогою!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09