31 травня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники Міндовкілля, Мінінфраструктури, Міноборони, ДСНС, Держводагентства, Держгеокадастру та громадськості.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування повторно розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту» (реєстр. № 3751 від 26.06.2020), внесений Кабінетом Міністрів України.

З метою доопрацювання положень законопроекту реєстр. № 3751 підтримано пропозиції підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, щодо внесення до тексту законопроекту змін, які передбачені законопроектом реєстр. № 9099.

Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту» (реєстр. № 3751 від 26.06.2020), внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.  Відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України просити головуючого на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту у першому читанні оголосити про необхідність внесення до тексту запропонованих змін.

Комітет розглянув проект Закону про проекти національного інтересу у сфері енергетики (реєстр. № 9138 від  22.03.2023), внесеного Кабінетом Міністрів України. Ухвалено рішення щодо самостійного визначення головним комітетом щодо законопроекту за умови врахування зауважень Комітету.

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577 від 21.07.2022), внесений народними депутатами України Чорноморовим А.О.  та іншими. У зв’язку з невідповідністю низки положень проекту Закону нормам природоохоронного законодавства ухвалено рішення про повернення зазначеного законопроекту на доопрацювання.

Комітет розглянув повторно проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі (реєстр. № 9283 від 10.05.2023), внесений Кабінетом Міністрів України, та альтернативний законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо додаткових заходів зміцнення морської безпеки держави та регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі (реєстр. № 9283-1 від 23.05.2023), внесений народним депутатом України Клименко О.Л. та іншими народними депутатами України. Ухвалено рішення рекомендувати Комітету з питань транспорту та інфраструктури самостійно визначитись із законопроектом, який буде прийнятий за основу.

Комітетом прийнято рішення затвердити оновлений персональний склад підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об’єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу та підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи/

За результатами розгляду питання діяльності робочих груп Комітетом прийнято рішення:

затвердити звітну інформацію щодо результатів діяльності робочих груп,  подану керівниками робочих груп;

змінити назву робочої групи «Про запобігання і відшкодування екологічної шкоди» на «Робоча група з питань розробки законодавчих ініціатив щодо імплементації в українське законодавство норм і рекомендацій ЄС у сфері екологічного контролю, екологічної шкоди та екологічної відповідальності». Народному депутату України, заступнику голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування, керівнику даної робочої групи Криворучкіній О.В. доручити сформувати її склад, включаючи українських та іноземних фахівців (за згодою);

затвердити оновлений склад Робочої групи з напрацювання невідкладних заходів щодо моніторингу техногенно-екологічного стану на території Калуського гірничопромислового району Івано-Франківської області;

звернутись до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України стосовно надання Комітету інформації про результати діяльності Міжвідомчої комісії, утвореної наказом Міндовкілля від 18.05.21 №326, а також до Фонду державного майна України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державного агентства водних ресурсів України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Івано-Франківської обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) та Калуської міської ради щодо надання Комітету інформації про виконання рекомендацій за наслідками виїзного засідання Комітету, яке відбулось 9-11 червня 2021 року.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30