Відзначаючи 5 червня Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством, з метою підвищення обізнаності громадськості про важливість безпечного розвитку рибальства, подолання голоду, припинення надходження на національні та міжнародні ринки риби, виловленої в результаті браконьєрського промислу, не можна оминути увагою тему негативного впливу незаконного рибальства на збереження біорізноманіття, благополуччя і вразливість екосистем.

Незаконне, непідзвітне і нерегульоване рибальство (ННН-рибальство) є однією з головних причин погіршення стану популяцій водних біоресурсів і, як наслідок, посилення негативного антропогенного впливу на морські екосистеми.

ННН-рибальство часто призводить до надмірного вилову риби без дотримання встановлених квот і правил, що спричиняє зниження популяцій риби та виснаження рибних запасів з серйозними наслідками для екосистем і світової спільноти, життєдіяльність якої залежить від рибальства. Постає питання виживання багатьох видів, зокрема тих, які є рідкісними або знаходяться під загрозою зникнення. Неправомірний вилов, включаючи вилов риби незаконними методами чи у нерозумних обсягах, може загрожувати репродуктивності видів та порушити баланс у природних популяціях.

Незаконні методи рибальства, такі як незаконні риболовні сітки та вибухові пристрої, можуть спричинити непоправні пошкодження та катастрофічні наслідки у морських екосистемах чи призвести до повного руйнування морських екосистем, оскільки можуть призводити до знищення коралових рифів, морської рослинності та інших важливих морських середовищ, що є осередками біорізноманіття.

Для збереження біорізноманіття та благополуччя екосистем необхідно активно боротися з незаконним рибальством, впроваджувати ефективні системи контролю та регулювання, сприяти сталому рибальству та спільними зусиллями утримувати рибальські ресурси на стійкому рівні.

Наразі у Верховній Раді України знаходиться на розгляді проект Закону про приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства (реєстр. № 0178 від 23.11.2022, поданий Президентом України Зеленським В.О.), який Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув на своєму засіданні 22 грудня 2022 року. 

Метою, як зазначено у пояснювальній записці, є приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства, вчиненої у м. Римі 22 листопада 2009 року.

Проект Закону України розроблено відповідно до кроку 433 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 276-р.

Україна є стороною Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права від 10 грудня 1982 року, ратифікованої Законом України від 03 червня 1999 року № 728-XIV, та Угоди про виконання положень Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права від 10 грудня 1982 року, які стосуються збереження транскордонних рибних запасів та запасів далеко мігруючих риб і управління ними, ратифікованої Законом України від 28 листопада 2002 року № 319-IV.

Положення зазначених міжнародних документів встановлюють основний принцип для усіх країн, а саме: усі країни мають забезпечувати експлуатацію водних біоресурсів рибальськими суднами, що здійснюють промисел під їх прапором, згідно із заходами щодо сталого управління водними біоресурсами, недопущення незаконного рибальства; усі країни мають співпрацювати між собою з метою недопущення незаконного рибальства.

Пункт щодо посилення контролю за використанням водних біоресурсів було включено до цілей сталого розвитку ООН, що передбачає забезпечення ефективного регулювання видобутку і припинення надмірного, незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибного промислу та згубної рибопромислової практики, а також запровадження науково обґрунтованих планів господарської діяльності, для того щоб відновити рибні запаси у найкоротші можливі терміни, довівши їх до принаймні таких рівнів, які здатні забезпечувати максимальний екологічно раціональний вилов з урахуванням біологічних характеристик цих запасів.

Під час розгляду законопроекту на засіданні Комітету, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, народний депутат України Овчинникова Ю.Ю. зауважила про необхідність уточнення терміну «Highly Migratory Fish Stocks» («запаси далеко мігруючих риб»).  Термін, який первинно закладений в  «Угоді про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства», рідко використовується в фаховому середовищі і може викликати непорозуміння  під час застосування. Потребує уточнення до яких саме видів риб можна імлементувати вимоги даного закону. Термін «далеко мігруюча риба» походить від Конвенції ООН з морського права і відноситься до видів риб, які мігрують в океані і мають широке географічне поширення, і найчастіше позначає тунця та тунцеві види, акули, марліна та рибу-меч. Транскордонні рибні запаси особливо вразливі до надмірної експлуатації через неефективні режими управління та невідповідність рибальським інтересам.

 

Враховуючи викладене вище та зваживши на усталену практику ратифікації таких документів, Комітет рекомендував Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України про приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства (реєстр. № 0178 від 23 листопада 2022 року), поданий Президентом України Зеленським В.О., з можливим врахуванням зауважень Комітету, висловлених у мотивувальній частині рішення.

Приєднання України до зазначеної Угоди сприятиме запобіганню, стримуванню та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства на теренах нашої держави, забезпечить більш тісну співпрацю у цьому напрямі охорони довкілля із країнами ЄС та світу.

Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибним промислом – ще один з кроків на шляху до гармонії з навколишнім світом, збереження довкілля та екологічно безпечного майбутнього нашої планети.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09