За 2023 рік Верховною Радою України прийнято 9 Законів, з опрацювання та підготовки яких Комітет з питань екологічної політики та природокористування було визначено головним, зокрема:

 

1.       Закон України «Про водовідведення та очищення стічних вод» (Закон від 12.01.2023 № 2887-IX).

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування системи водовідведення, спрямовані на створення сприятливих умов життєдіяльності людини та захист навколишнього природного середовища від негативного впливу стічних вод.

Встановлюються особливості здійснення господарської діяльності у сфері водовідведення; організація централізованого та нецентралізованого водовідведення, а також обов’язки суб’єктів господарювання, що здійснюють централізоване та нецентралізоване водовідведення.

Крім того, встановлюються вимоги до очищення стічних вод, особливості відведення поверхневих стічних вод та нормативи у сфері водовідведення. Здійснення державного моніторингу та контролю у сфері водовідведення буде відбуватися відповідно до встановленого порядку.

2.       Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля» (Закон від 20.03.2023 № 2973-IX).

Прийняття Закону зумовлено потребою у створенні ефективної державної системи моніторингу довкілля, що забезпечує інформаційні потреби управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Законом визначено створення та забезпечення функціонування державної системи моніторингу довкілля, вдосконалення правового регулювання інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та механізмів забезпечення доступу до неї, визначення правових засад інформаційного забезпечення управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Також реалізація положень Закону матиме позитивний вплив на ключові інтереси заінтересованих сторін про стан довкілля, прозорість в діяльності органів державної влади, а також сумісність і взаємодію державної системи моніторингу довкілля з аналогічними системами інших країн.

Закон передбачає створення необхідних автоматизованих інформаційних систем у сфері лісового господарства, управління водними ресурсами, використання та охорони земель, охорони біо- та ландшафтного різноманіття.

3.       Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» (Закон
від 11.04.2023 № 3039-IX).

Законом вносяться зміни до законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» і «Про систему громадського здоров’я».

Закон вводить при поводженні з тваринами заборону використання щодо тварин будь-яких піротехнічних виробів, а також будь-яких феєрверків, зокрема салютів та петард під час проведення спортивних, видовищних заходів, відео- та фотозйомок.

Законом передбачено: удосконалення та здійснення деталізації суб’єктів, уповноважених на здійснення контролю за використанням піротехнічних виробів іншими особами; удосконалення законодавчої термінологія; заборона використання та продаж феєрверків, зокрема салютів та петард, окрім феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму; встановлення регулювання використання й продажу сценічних піротехнічних виробів.

Прийняття Закону сприятиме укріпленню громадського порядку та безпеки, захисту населення від негативних наслідків використання піротехнічних виробів, посиленню боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та наближенню українського права до права Європейського Союзу, а саме до Директиви 2013/29/ЄС Європейського Парламенту та Ради
від 12 червня 2013 року «Про гармонізацію законодавства держав-членів щодо надання на ринку піротехнічних виробів та Технічного регламенту піротехнічних виробів».

4.       Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки». (Закон від 02.05.2023 № 3063-IX).

Зазначеним Законом внесені зміни до Кодексу цивільного захисту України та Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині:

встановлення прозорого та зрозумілого порядку перевірок бізнесу (перевірка об’єкта який безпосередньо несе ризик, а не всієї діяльності суб’єкта господарювання) і вичерпний перелік підстав для їх проведення, який відповідає європейським принципам;

врегулювання питання солідарної відповідальності суб’єктів господарювання які спільно володіють об’єктом нерухомого майна та порушують вимоги пожежної безпеки, що призводять до пожеж із загибеллю людей;

встановлення юридичного механізму відновлення експлуатації об’єктів після їх призупинення судом;

забезпечення здійснення належного контролю за виконанням відповідних вимог цивільного захисту центральними органами виконавчої влади.

Норми даного Закону спрямовані наблизити наше законодавство до Європейських стандартів та має на меті усунути надмірний регуляторний тиск на малий бізнес, який швидко розвивається, і забезпечить належний державний нагляд за об’єктами високого ризику.

5.       Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля» (Закон
від 13.07.2023 № 3227-IX).

Законом передбачено удосконалення та цифровізацію процедури оцінки впливу на довкілля, а також скорочено строк громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність, зменшення дискреційних повноважень органу при прийнятті рішень в рамках процедури оцінки впливу на довкілля.

Інформація, внесена до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, є відкритою, вільний доступ до неї забезпечується через мережу Інтернет.

Крім того, Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» доповнено статтею 91, якою визначено підстави для відмови у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля.

Законом встановлено, що тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, громадські слухання проводяться у режимі відеоконференції, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та у звіті про громадське обговорення. У цей період оцінка впливу на довкілля планованої діяльності, що провадитиметься на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), не здійснюється, строки розгляду поданої документації зупиняються, висновки з оцінки впливу на довкілля щодо такої планованої діяльності не видаються.

Законом також визначено порядок завершення проведення процедури оцінки впливу на довкілля, у разі якщо її розпочато до набрання чинності цим Законом.

6.       Закон України «Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» (Закон від 14.07.2023
№ 3264-IX).

Законом створено у селі Нові Петрівці Вишгородського районі  (14 км від Києва) парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» загальною площею 138,5937 гектара за рахунок земельних ділянок державної власності, що надаються йому в постійне користування.

Діяльність наукових та еколого-освітніх підрозділів парку сприятиме підвищенню екологічного інформування місцевого населення, підвищенню освітнього рівня у сфері збереження природних ресурсів та екологічної свідомості наших громадян. На території парку планується проведення екскурсій та культурного відпочинку населення, догляд за насадженнями, включаючи санітарні рубки, рубки реконструкції та догляд з підсадкою та оновленням дерев і чагарників ідентичного видового складу, вжиття заходів щодо запобігання самосіву, збереження композицій із дерев, чагарників і квітів, трав’яних газонів.

Реалізація положень Закону спрямоване на збереження ландшафтного і біологічного різноманіття парку, що поєднує комплекси нагірних дібров, заплавних екосистем, ярів, водойм та відкритих ландшафтів і зумовлює існування у парку значного видового багатства фауни, забезпечує помешкання представників різних екологічних груп тварин. Також створення парку сприятиме захисту рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, що зустрічаються у цій місцевості.

7.       Закон України «Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту» (Закон від 10.08.2023 № 3322-ІХ).

Законом передбачено врегулювання питання створення та використання матеріальних резервів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, надання відповідних повноважень центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування.

Також Законом уточнено перелік осіб, які забезпечуються безоплатним харчуванням і порядок харчування у разі відрядження таких осіб для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації як на території України, так і за її межами.

Прийняття Закону дозволило уточнити повноваження центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування в частині створення матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що є одним з ключових елементом єдиної державної системи цивільного захисту та підвищує готовність до реагування на надзвичайні ситуації.

Крім цього на законодавчому рівні визначено право на отримання, розподіл та видачу гуманітарної допомоги від іноземних та вітчизняних донорів також для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, оскільки до цього допомога надавалась лише постраждалим.

8.       Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» (Закон
від 23.08.2023 № 3344
-ІХ).

Законом передбачено внесення зміни до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» з метою приведення термінів у відповідність до Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», що дозволить врегулювати питання запровадження системи радіаційного захисту персоналу та населення у всіх ситуаціях опромінення (плановій, існуючій та аварійній), уточнення лімітів ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення, запровадження граничних доз в ситуації планового опромінення для персоналу та населення, референтних рівнів для ситуацій існуючого та аварійного опромінення тощо, відповідно до права Європейського Союзу (aquis ЄС) з урахуванням основних положень Директиви 2013/59/Євроатом та міжнародних норм безпеки.

9.       Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян» (08.11.2023 Закон прийнято. Направлено на підпис Президенту України).

Законом вносяться зміни до Кодексу цивільного захисту України, Водного кодексу України, законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про страхування».

Закон уточнює завдання єдиної державної системи цивільного захисту, конкретизує повноваження суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалює заходи щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту та укриття у ньому населення, організації та проведення евакуації, заходів хімічного та радіаційного захисту, підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян в місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30