Відбулася зустріч Голови Комітету Олега Бондаренка з Виконавчим директором і головним інспектором з ядерної безпеки Офісу ядерного регулювання (ONR) Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Головою Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) Марком Фойем та Головою Державної інспекції ядерного регулювання України – Головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим.

На початку зустрічі Голова Комітету Бондаренко О. висловив подяку пану Марку Фойю особисто та Британському народу, які підтримували та продовжують підтримувати Україну з початку повномасштабної неспровокованої військової агресії російської федерації проти України, адже Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії одними з перших відреагували на запит України про надання допомоги для потреб безпеки ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

Зважаючи на те, що ONR є міжнародно-визнаним провідним регулятором ядерної та радіаційної безпеки, а Західноєвропейська асоціація ядерних регуляторів (WENRA) є провідною та впливовою європейською організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також, з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС, пан Марк Фой висловив готовність до всебічної підтримки потреб з відновлення втрачених від початку 2022 року ресурсів, обладнання, компонентів не лише для Чорнобильської, Запорізької, а й для інших АЕС України.

Пан Коріков О. повідомив, що Керівництво Держатомрегулювання двічі на рік бере участь пленарних засіданнях WENRA, на яких дотримуються позиції, що відповідає національним інтересам України та використовують зазначений міжнародний майданчик щоб донести до фахового світового експертного середовища інформацію про загрози, які несе російська армія об’єктам ядерної та радіаційної інфраструктури, а також інформують представників регулюючих органів країн-членів та спостерігачів WENRA про актуальний стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні, поточний стан безпеки АЕС України, приділяючи особливу увагу Запорізькій АЕС, інформуючи про рішення Держатомрегулювання, ухвалені з метою мінімізації наслідків окупації Запорізької АЕС російською федерацією та планів щодо відновлення безпеки Запорізької АЕС після її деокупації; питань регулювання безпеки впровадження альтернативного ядерного палива для реакторів ВВЕР, тощо, з метою заручення підтримкою країн-членів та країн-спостерігачів WENRA із зазначених вище питань.

Пан Марк Фой також висловив щиру зацікавленість в унікальному досвіді України з підтримки безпеки ядерних об’єктів в умовах воєнного стану та окупації російських військ. Адже, Україна – визнана атомна держава, яка стала першою країною не Європейського Союзу, що набула статусу повноправного члена WENRA. І в даний момент, під час жахливого сьогодення, Україна не лише бореться за територіальну цілісність, а є однією з країн, яка під час воєнного стану і збройної агресії рф дає нагоду продемонструвати відповідність рівням ядерної безпеки, що в свою чергу стає прикладом і допомагає узгодити принципи та положення у формуванні колективного договору співпраці країн-членів та спостерігачів WENRA.

Резюмуючи, Голова Комітету О.Бондаренко подякував учасникам зустрічі та висловив сподівання, що незабаром ядерне регулювання потребуватиме лише мирної мети, до чого ми всі прагнемо задля наступних поколінь, і наші заклики до якнайшвидшої деокупації Запорізької АЕС повинні знаходити підтримку всього світу з метою унеможливлення маніпуляцій ядерною зброєю в руках однієї людини-терориста.

Вкотре наголошуємо на необхідності уклінно схиляти голови та дякувати всім українським атомникам, які витримали тиск і тортури російських загарбників на Чорнобильській АЕС під час окупації, а також тим, хто в даний момент продовжує виконувати професійні обов’язки із забезпечення мирного функціонування Запорізької АЕС, але вже під жахливим тиском і нелюдськими умовами життя, що створюють російські окупаційні війська.

 

Довідково.

Офіс ядерного регулювання Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії ONR має довгу і успішну історію регулювання безпеки потужного та розвинутого ядерного сектора Сполученого Королівства завдяки своєчасному встановленню та належному контролю дотримання вимог із безпеки діяльності, пов’язаної з використанням ядерної енергії для забезпечення захисту.

ONR, під головуванням пана Марка Фойя, активно впровадили у свою діяльність, так звану «generic design assessment» (аналог «передліцензійного процесу») проєктів ядерних установок. На сьогоднішній день цей процес завершено для проекту АР1000 Westinghouse. На різних стадіях він триває для малих модульних реакторів проектів компаній Rolls Royce SMR Limited, Holtec International Company, GE-Hitachi Nuclear Energy.

Західноєвропейська асоціація ядерних регуляторів WENRA заснована 04 лютого 1999 року й наразі налічує 19 країн-членів Європи та 10 країн зі статусом спостерігачів, а також, 3 країни-асоційовані члени.

WENRA всебічно підтримує Україну – навесні 2022 року, після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, керівництво WENRA прийняло рішення про заборону участі представників Ростехнадзору (російська федерація), які є асоційованими-членами WENRA та Госатомнадзору (республіка білорусь), які мають статус спостерігача Асоціації, в пленарних засіданнях WENRA та роботі Асоціації. Окрім того, WENRA неодноразово оприлюднювала спільні заяви щодо впливу війни на безпеку та захищеність ядерних об’єктів в Україні, оскільки WENRA публікує позиційні матеріали щодо поточної ситуації з ядерною та радіаційною безпекою в Україні на своїй офіційній веб-сторінці, в окремому розділі, присвяченому Україні (https://www.wenra.eu/ukraine).

У рамках WENRA двічі на рік проходять пленарні засідання керівників регулюючих органів країн-членів WENRA та країн-спостерігачів, а також засідання постійно діючих робочих груп:

• з питань гармонізації реакторів (RHWG);

• з питань поводження з РАВ та зняття з експлуатації (WGWD);

• з розробки референтних рівнів для дослідницьких реакторів (WGRR).

Під час засідання цих робочих груп обговорюються питання гармонізації європейських регулюючих вимог, розробляються документи та настанови щодо окремих технічних питань забезпечення ядерної безпеки в Європі (вимоги до нових АЕС, довготермінова експлуатація, періодична переоцінка безпеки, перегляд референтних рівнів з безпеки тощо).

Після аварії на АЕС «Фукусіма-Даїчі» Україна, у червні 2011 року, приєдналась до європейської ініціативи щодо проведення «стрес-тестів» для АЕС у країнах-членах ЄС та сусідніх країнах. У рамках діяльності RHWG WENRA представники Держатомрегулювання взяли участь у розробці технічних специфікацій для проведення «стрес-тестів» (13 травня 2011 р., Declaration of ENSREG, Annex 1 «EU “Stress-test” specifications»). Зазначені технічні специфікації були безпосередньо використані для проведення «стрес-тестів» на українських АЕС.

З метою забезпечення ефективної участі Держатомрегулювання в діяльності WENRA створена Комісія Держатомрегулювання з питань гармонізації національних норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки України до референтних рівнів WENRA, що є  одним із пріоритетних напрямів діяльності Держатомрегулювання з часу набуття Україною членства в WENRA.

У 2013 році Держатомрегулювання розпочато процес аналізу відповідності національних вимог з ядерної безпеки України референтним рівням WENRA з реакторної безпеки (WENRA Reactor Safety Reference Levels), з метою подальшої гармонізації національних регулюючих вимог із референтними рівнями WENRA. Самооцінка проводилась у відповідності до методології та критеріїв, визначених у документі «WENRA. Harmonisation of Reactor Safety in WENRA countries. January 2006». Партнерська перевірка результатів самооцінки та відповідного плану гармонізації проводилась у рамках реалізації Component B (UK/RA/09): “Harmonisation of regulatory requirements on nuclear and radiation safety” проєкту ЄК INSC U3.01/10 «Assistance to State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine (SNRIU) in regulation on safe radioactive waste management and harmonisation of regulatory requirements on nuclear and radiation safety» за участі представників регулюючих органів з ядерної безпеки Болгарії, Фінляндії, Чехії та Словаччини.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

30 серпня 2024 16:34
28 серпня 2024 17:24
23 серпня 2024 15:23
22 серпня 2024 18:00
22 серпня 2024 14:09
22 серпня 2024 09:20
14 серпня 2024 16:14
13 серпня 2024 14:55
07 серпня 2024 15:01
06 серпня 2024 17:30