1-2 жовтня 2024 року Голова Комітету Бондаренко О.В. та Голова підкомітету з питань цивільного захисту населення та територій Мандзій С.В. взяли участь в Lviv Eco Forum 2024 «РАЗОМ ДО СТІЙКОСТІ».

У своєму виступі в дискусійній панелі «Політика управління відходами: виклики для держави і муніціпалітетів» Голова Комітету Бондаренко О.В. окреслив основні положення прийнятого Верховною Радою України в червні 2022 року Закону України «Про управління відходами», який є підґрунтям для запровадження систем розширеної відповідальності виробника для виробників окремих видів товарів, в тому числі щодо упаковки чи пакувального матеріалу, що належить до відходів. Крім того, зосередив увагу учасників Форуму на важливості створення сучасної інфраструктури управління відходами, зменшення кількості об’єктів управління відходами, що не відповідають вимогам законодавства, збільшення обсягів рециклінгу відходів, як вторинної сировини, створення системи інформаційного забезпечення населення щодо сфери управління відходами, інформування про розташування місць чи об’єктів управління відходами, їх вплив на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людини.

До того ж, Голова Комітету наголосив, що сфера управління відходами упаковки чи пакувального матеріалу, що належить до відходів, буде регулюватися окремими законами, проекти яких зареєстровано у Верховній Раду України за номерами 10066, 10066-1 та 10066-2 та перебувають на розгляді в Комітеті з залученням до обговорення великого кола стейкхолдерів.

Додатково до вищезазначеного Бондаренко О.В. виокремив величезний пласт питань, що потребує уваги, – проблему відходів руйнації, які утворюються внаслідок триваючої військової агресії окупантів, і потребують врегулювання шляхів переробки такого різновиду відходів з максимальною оцінкою їх економічного потенціалу в процесі рециклінгу задля виготовлення нової продукції.

В дискусії з представниками громад, бізнесу, громадських організацій та міжнародних експертів лунало питання щодо ключового регулятора управління відходами, зокрема, який суб’єкт повинен взяти на себе зобов’язання з регулювання відповідного порядку – держава, чи органи місцевого самоврядування. Бондаренко О.В. наголосив на тому, що саме громади повинні виступати в ролі головних регуляторів, оскільки держава створює необхідний законодавчий базис, а міста в порядку децентралізації вирішують яким саме чином, в межах чинного законодавства, здійснювати управління відходами, та як саме інформувати і переконувати своїх громадян в необхідності свідомого ставлення до відходів.

Голова підкомітету з питань цивільного захисту населення та територій Мандзій С.В. у дискусійній панелі «Вода в Україні та світі: локальні та глобальні виклики» обговорив з учасниками Форуму важливі виклики, які стоять перед державою: забезпечення населення питною водою, підвищення ефективності роботи водоканалів, а також приведення їх до європейських стандартів. Наголосивши, що співпраця на всіх рівнях допоможе впоратися з цими проблемами й забезпечити наших громадян найважливішим ресурсом – чистою водою, Мандзій С.В. підсумував необхідність долучатися до великого обсягу роботи, досягнення успіху в якій можлива за умови спільних зусиль.

Подякувавши організаторам Lviv Eco Forum 2024 за запрошення, Голова Комітету Бондаренко О.В. та Голова підкомітету з питань цивільного захисту населення та територій Мандзій С.В. висловили подяку також за привернення уваги до таких актуальних тем-викликів українського сьогодення, як управління побутовими відходами і відходами руйнації, а також життєво важливі питання забезпечення населення чистою питною водою.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

13 жовтня 2024 09:00
12 жовтня 2024 09:00
08 жовтня 2024 15:17
08 жовтня 2024 15:14
07 жовтня 2024 19:08
07 жовтня 2024 18:55
07 жовтня 2024 17:10
06 жовтня 2024 07:34
30 вересня 2024 17:06
26 вересня 2024 16:03