8 квітня 2024 року в Комітеті з питань екологічної політики та природокористування, за ініціативи народного депутата України Олени Криворучкіної, відбулися слухання на тему: «Відбудова України за європейськими принципами зеленого відновлення». У заході взяли участь не лише члени Комітету, а й народні депутати – представники інших комітетів, представники центральних органів виконавчої влади, представники ООН та інших міжнародних організацій, а також експерти та ЗМІ.

На початку слухань присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

З вступним словом до присутніх звернулись Бондаренко О. – Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, Криворучкіна О. – заступниця Голови Комітету та Х. Політіс заступник Постійного представника ПРООН в Україні.

Голова Комітету Олег Бондаренко, звертаючись до учасників заходу, зазначив, що країна продовжує йти євроінтеграційним шляхом і це повністю відповідає курсу "Зеленого відновлення" - "Україна впевнено йде по шляху європейського зеленого курсу, який має стати одним з об'єднуючих елементів для України та країн ЄС. Це стосується не тільки кліматичної політики, або впровадження циркулярної економіки, а й зеленої модернізації всіх економічних та соціальних сфер".

Олена Криворучкіна нагадала присутнім слова Президента України Володимира Зеленського: "Відбудова України – це не тільки про те, що треба робити потім, після нашої перемоги, а й те, що треба робити в цей час" і наголосила, що на усунення наслідків шкоди для природного навколишнього середовища, яку росія завдала та продовжує щодня Україні, можуть знадобиться десятиліття, але займатися відновленням країни потрібно вже зараз, не чекаючи на Перемогу. "Зелене відновлення – основа стратегії відбудови України. Основа відновлення – дотримання екологічного законодавства, зокрема щодо стратегічної екологічної оцінки планів та програм та оцінки впливу на довкілля планованої діяльності задля врахування екологічних пріоритетів під час планування розвитку і відновлення в Україні. Слоган "Відбудувати краще та екологічніше, ніж було" – має стати одним із керівних принципів відновлення країни", - резюмувала народний депутат.

Слухання розпочалися з розгляду питання поточного стану законодавства у сфері відбудови України та його відповідність принципам сталого розвитку, в тому числі відповідність національного законодавчого базису принципам зеленого відновлення.

З доповідями виступили: Овчинникова Ю. – член Комітету з питань екологічної політики та природокористування, голова підкомітету; Шуляк О. – Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Герус А. – Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг; Краснолуцький О. – Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Шахматенко Р. керівник групи проектів з енергетики та охорони довкілля, ПРООН; Рябчин О. старший науковий співробітник KSE; Грипич О. – Державний експерт Урядового Офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції; Ситник Ю. – начальник управління екологічної безпеки Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України, полковник.

Голова партії "Слуга народу", голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час виступу наголосила, що на сьогодні 151 територіальна громада в 14 областях почали працювати над програмами комплексного відновлення.

"Один з наших принципів відновлення України – будувати краще, ніж було. Всі знають, що ми хочемо використовувати сучасні технології, впроваджувати європейські стандарти та, взагалі, точно не відбудовувати ту чи іншу інфраструктуру за тими застарілими радянськими практиками", - зазначила Олена Шуляк.

Своєю чергою, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зауважив, що, враховуючи постійні атаки ворога на енергосистему України, нашій країні треба змінити підходи у даній галузі, приділивши увагу розвитку напрямку накопичування, акумулювання електроенергії (energy storage), який дозволить забезпечувати систему необхідним обсягом електроенергії під час пікових навантажень.

"Ми розраховуємо, що вже у цьому році буде реалізовано більш як десять проєктів, які започаткують розвиток систем накопичення електроенергії в Україні, - зазначив народний депутат.

Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об’єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова, ілюструючи масштаб проблеми замінування українських територій, розповіла, що лише за минулий рік в Україні було розміновано території, більше, ніж уся Чорногорія.

"30% нашої країни є замінованими, тільки з один, 2023, рік, Україна, боронячись та захищаючись кожного дня, розмінувала території, які перевищують площу Чорногорії", - заявила Юлія Овчинникова.

Слухання продовжилися обговоренням питань міжнародних рекомендацій щодо досягнення Україною цілей Green Deal у процесах відбудови. Під час їх розгляду виступили: П. Сандей – представник UNEP в Україні; К. Міхалак – представник ОЕСР (OECD); Ю. Кейнхорст – представник Федерального Міністерства екології, збереження природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини; Оспанова С. – представник Віденського офісу ОБСЄ (OSCE); Антипов В. – Голова Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України.

Слухання, які проходили за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні в межах фінансованого Урядом Швеції проекту з оцінки шкоди довкіллю, продовжилися розглядом інструментів та механізмів зеленого відновлення у виступах т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України І.Зубовича, заступника Голови Державної екологічної інспекції України Д.Заруби з окресленням орієнтовного рівня завданих російською агресією збитків довкіллю у розмірі понад 2,4 трлн. гривен та запровадження електронного ресурсу фіксації інформації про екологічні загрози EcoZagroza з географічною прив’язкою до місцевості у режимі реального часу впливу воєнної агресії. Радник Генерального прокурора М.Попов виступив з доповіддю про роль органів прокуратури у відновленні України та першого в історії України повідомлення прокурорами спеціальної екологічної прокуратури підозри у скоєнні злочину екоциду російським командувачам топ-рівня.

Далі представники Міністерства оборони України – заступник міністра оборони України Ю.Джигир і начальник Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна Міністерства оборони України, полковник О.Коваль – у своїх виступах повідомили учасникам комітетських слухань про очевидний суттєвий вплив збройної агресії проти України на стан екологічної безпеки всієї країни, особливо на тих територіях, які були під контролем окупаційних сил, де відбувалися бойові дії, а також там, де продовжується активна фаза бойових дій, що може вважатися першим у нинішньому столітті випадком цілеспрямованого екоциду під час війни, як жахливого полігона для випробування різних видів російського озброєння.

У секторальних питаннях блоку 3 щодо сталого відновлення та інтегрованого управління ресурсами виступили Голова Держенергоефективності України Г.Замазєєва, заступник Міністра енергетики України С.Гринчук, керівник відділу енергетики та навколишнього середовища ПРООН Р.Шахматенко та аналітик ПРООН С.Новоселов, заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України І.Гопчак, Перший заступник Голови Державної служби геології та надр України В.Бучко, а також представник наукової спільноти – ст. науковий співробітник Інституту проблем математичних машин НАН України А.Демиденко, і численні представники громадських організацій – президентка Професійної асоціації екологів України «PAEW» Л.Циганок, президентка Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» С.Берзіна, координаторка коаліції громадських організацій "Досить труїти Кривий Ріг" О.Шафранова, інженерний аналітик ПРООН О.Печений  зі жвавою дискусією та обміном думками під час фінального обговорення.

У заключному слові заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна резюмувала з виокремленням ключових тез та зауважень всіх виступаючих, а також наголосила, що слоган «Відбудувати екологічніше, ніж було» повинен стати мейнстрімом відновлення країни. Крім того, вона закликала кожного офлайн- та онлайн-учасника комітетських слухань надати в Комітет пропозиції, які буде покладено в основу та затвердження рекомендацій народними депутатами України – членами Комітету на засіданні Комітету задля формування ефективних фундаментальних елементів відбудови України за європейськими принципами "зеленого відновлення".

Олена Криворучкіна, як ініціатор слухань, окремо подякувала міжнародним партнерам України, які впродовж всієї війни підтримують Україну не лише на словах, а й реальною допомогою. Особливо тим, чиї представники змогли особисто долучиться до обговорення: Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні, Програма ООН з довкілля (UNEP), Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD), ОБСЄ (OSCE).

 


Пропозиції та рекомендації можна надсилати на електронні адреси: kryvoruchkina@rada.gov.ua, reshetilova@rada.gov.ua.

 

Посилання на фотогалерею  https://fex.net/uk/s/bptdb8f та відеозапис комітетських слухань.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44