У законопроекті пропонується внести зміни до статей 48, 54 та 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якими запровадити виплату учасникам ліквідації наслідків «ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї» одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та мінімальних розмірів пенсій по інвалідності на рівні, що встановлений Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для осіб, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також встановити, що пенсія по інвалідності для осіб, які брали участь в ліквідації ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях під час проходження дійсної військової служби, обчислюється відповідно до цього Закону, або за їх бажанням «з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження або на радіоактивно забрудненій території під час ліквідації інших ядерних аварій, участі у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї».

Під час обговорення законопроекту було висловлено зауваження до нього, акцентовано увагу на висновках Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Зокрема, зазначалося, що реалізація запропонованих змін призведе до збільшення видаткової частини державного бюджету. Водночас у порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України до законопроекту не подано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції про внесення змін до законодавчих актів щодо скорочення витрат державного бюджету та/або джерел додаткових надходжень для збалансованості бюджету.

Зазначено також, що запропоновані зміни передбачається внести відповідно до статті 48 та частини третьої статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», в редакції Закону України до 28 грудня 2007 року № 107-VI "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Водночас зміни, внесені зазначеним Законом, визнано неконституційними згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008.

Запропоновані зміни до статей 48 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у такому вигляді не можуть бути підтримані і потребують іншого викладення.

У законопроекті пропонується з 1 січня 2012 року збільшити мінімальні суми компенсацій у зв‘язку з обмеженням споживання продуктів харчування громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Суму компенсації пропонується визначати у процентному відношенні до мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного року. За розрахунком автора законопроекту, сума збільшення витрат бюджету у 2012 році у разі набуття чинності законом орієнтовно складе близько 3,2 мільярда гривень.

Під час обговорення члени Комітету висловили зауваження до проекту. Зокрема, було акцентовано увагу на висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

На думку експертів, базовим державним соціальним стандартом відповідно до статті 6 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" є прожитковий мінімум, встановлений законом. Це слід врахувати при доопрацюванні проекту. Крім того, логічно було б передбачити встановлення розмірів грошових компенсацій на харчування для потерпілих дітей залежно від вікової категорії дитини.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05