Законопроектом пропонується заборонити з 1 липня 2013 року виробництво, використання, ввезення і платне або безкоштовне розповсюдження на території України полімерних пакетів тривалого розщеплення.

В Україні у переважній більшості використання полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу відбувається дуже неефективно, що пов’язано з їх низькою вартістю й доступністю та коротким споживчим терміном. Масове нерегульоване використання полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу загострює проблему забруднення навколишнього середовища та стану благоустрою територій, спричиняє засмічення вулиць, зелених та прибережних зон, систем водовідведення, водойм та морських акваторій, створює небезпеку виникнення аварійних ситуацій, загибель представників тваринного світу, зокрема, червонокнижних. Значні кошти витрачаються на прочищення системи водовідведення, засмічених насамперед полімерними пакетами.

З огляду на викладене, запропонована автором ідея обмеження виробництва, використання та розповсюдження полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу заслуговує на підтримку.

Разом з тим більшість норм проекту має загальний декларативний характер і не визначає механізму їх реалізації.

Відповідно до норм законопроекту під заборону підпадають не тільки разові пакети – сумки, що використовують в торгівельних мережах, але й споживча упаковка з полімерних і гнучких комбінованих матеріалів, що виготовляються в заводських умовах і в яку виробники пакують продукцію: молоко і молочні продукти, сокова продукція, кондитерські вироби та інші харчові продукти, ліки та стерильна продукція медичного призначення, товари побутової хімії, тютюнова продукція тощо.

Таким чином відмова від використання упаковки, зазначеної в законопроекті, може призвести до зупинки більшості виробництв українських товарів, заморозить торгівельні операції, не дасть змогу імпортувати та експортувати упаковані товари і продукцію, що може мати непередбачувані наслідки.

Практика розвинутих країн свідчить, що проблему утилізації використаної упаковки треба вирішувати комплексно, створюючи систему організації збирання та утилізації відходів упаковки як вторинної сировини. Такий шлях покращення екологічної ситуації і зменшення тиску на довкілля заощадить Україні значні матеріальні та енергетичні ресурси, створить додаткові робочі місця та надходження до бюджету.

Члени Комітету також вважають за доцільне при доопрацюванні законопроекту передбачити встановлення поступової заборони виробництва полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05