Відповідно до Рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та згідно з Планом роботи Комітету у м. Яремча Івано-Франківської області 18-20 травня 2013 року відбулось виїзне засідання Комітету, на якому розглядалась низка важливих для області екологічних питань. А саме - екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону та шляхи їх вирішення.

Екологічна ситуація в Івано-Франківській області пов’язана з надзвичайним техногенним навантаженням, загрозою для здоров’я та навіть життя мешканців регіону, необхідністю вирішення екологічних проблем, які все більше накопичуються і не завжди знаходять вирішення. У тому числі проблем, які дістались нам у спадок, і десятиліттями не вирішуються.

Тому народні депутати України – члени Комітету визнали за необхідне на одному з перших виїзних засідань розглянути ці питання.

Спеціальний репортаж "Екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону" на YouTube каналі Комітету

Засідання відбувалось під головуванням Олега Лукашука – Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

У роботі засідання взяли участь народні депутати - члени Комітету, представники центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області, керівники підприємств, науковці, представники громадських організацій, засобів масової інформації.

Сьогодні Калуський регіон є одним з найбільш техногенно навантажених і екологічно неблагополучних в Україні. Наближається до критичної ситуація і деяких інших регіонів області.

Особлива небезпека полягає у тому, що на території шахтних полів відпрацьованих рудників розташовані 256 житлових будинків та промислових об’єктів міста Калуша; 109 житлових будинків с. Хотінь, з яких 18 уже знесено і люди переселені; 285 житлових будинків у с. Кропивник; 304 житлові будинки у с. Сівка-Калуська.

Не скрізь ситуація настільки критична, як у Калуші, але проблеми потрібно вирішувати поки загроза довкіллю, а отже і здоров’ю та життю громадян, не набула незворотного характеру.

Головними проблемами, які потребують невідкладного вирішення, є Домбровський кар’єр ВАТ «Оріана»; полігон твердих токсичних відходів ТОВ «Оріана-Галев»; Бурштинська ТЕС, ряд інших.

Питання консервації Домбровського кар‘єру, рекультивації солевідвалів та хвостосховищ завжди турбувало суспільство і Комітет сподівався отримати відповідь наскільки серйозним є ставлення до відновлення екологічної рівноваги території, зокрема укріплення відвалів і переробки розсолів Домбровського кар‘єру, хвостосховища, можливості їх передачі для переробки, і чи не є необхідним внесення більш жорстких вимог до процесу санації ВАТ «Оріана» та які зміни до законодавства потрібні. Як з’ясувалось під час засідання, склалася ситуація, коли, на сьогодні, план санації ВАТ «Оріана» не погоджений кредиторами боржника та не затверджений господарським судом, не містить дієвих заходів, спрямованих на відновлення його платоспроможності та, окрім того, поданий з порушенням вимог нормативних актів з питань банкрутства, що унеможливлює вирішення нагальних проблемних питань у тому числі і тих, що стосуються покращення екологічної ситуації у регіоні.

Було відзначено, що на Домбровському кар‘єрі у якнайкоротший термін необхідно здійснити заходи у трьох головних напрямках: 1) зменшити приток води до нього; 2) провести повну гідроізоляцію кар‘єру та солевідвалів і 3) організувати утилізацію розсолів, кількість яких постійно зростає. Це надасть можливість забезпечити екологічну рівновагу в районі розміщення кар‘єру, зберегти сировинну базу для відновлення виробництва сульфатних безхлорних калійно-магнієвих добрив, технічної солі.

 

Щодо питання полігону твердих токсичних відходів ТОВ «Оріана-Галев» зазначено, полігон токсичних відходів експлуатувався у 1973-2000 роках. Він має 12 карт, з яких були вилучені відходи та рекультивовані 1-8 карти, заповнена, але не рекультивована 9 карта, наполовину заповнена і не рекультивована 10 карта. Карти 11 та 12 залиті водою. Останнє захоронення гексахлорбензолу проведено у карти 9 та 10 у серпні 2000 року. З того часу і по сьогоднішній день токсичні відходи від інших підприємств на полігон не приймались.

Було відзначено, що результати проведених досліджень свідчать про необхідність повного видалення токсичних відходів гексахлорбензолу і хлорвмісних сумішей з полігону, проведення реабілітаційних робіт на всій його території та постійного моніторингу щодо вмісту гексахлорбензолу в грунтах, поверхневих і підземних водоймах до повної нормалізації екологічної ситуації.

 

Щодо питання забруднення навколишнього природного середовища Бурштинською ТЕС, зазначено, що підприємство є основним забруднювачем повітря в Івано-Франківській області. Його викиди складають близько 191 тис. тонн, що становить близько 90 % від загальної кількості викидів по області.

Було відзначено, що для зменшення обсягів викидів потрібно провести реконструкцію та модернізацію енергоблоків №№ 5, 6, 8, 12, а також впровадити технологію сіркоочистки на енергоблоках №№ 5-12. На даний час станцією закінчено реконструкцію та технічне переоснащення електрофільтру енергоблоку № 7. На проведення даних робіт витрачено 38 386 тис. грн. власних коштів теплоелектростанції. У 2013 році розпочато роботи із заміни електрофільтрів на блоці № 5. Загальна вартість 80 570 тис. грн., освоєно 28 114 тис. гривень.

Олег Лукашук відмітив, що є розуміння важливості і навіть критичності проблеми усіма органами влади та органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств, науковцями, громадськістю, мешканцями області. На жаль, заходи, передбачені рядом законодавчих актів не завжди мають очікувану екологічну ефективність і виконуються повільними темпами. Практично не виконаний Закон України, яким територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області було оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації. Не затверджений план санації ВАТ «Оріана», не завершено вивезення і утилізація небезпечних відходів гексахлорбензолу, що перебувають на полігоні твердих токсичних відходів, не проводиться комплексний еколого-геологічний моніторинг на території Калуського гірничопромислового району, не вирішено проблем багато і вирішувати їх треба системно.

Під час засідання виступили заступник Голови Комітету – народний депутат України Сергій Глазунов, секретар Комітету – народний депутат України Євген Балицький, голови підкомітетів – народні депутати України Ольга Сікора, Володимир Чуб, Андрій Тягнибок, член Комітету - народний депутат України Омелян Парубок, Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, заступник Голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса. Участь у обговоренні взяли представники центральних органів виконавчої влади, керівники територіальних органів виконавчої влади, а також голови міст та районів Івано-Франківської області, підприємці та науковці.

Комітетом після проведення аналізу інформації, яка прозвучала на виїзному засіданні, та опрацювання пропозицій, що надійдуть від учасників засідання, за результатами обговорення буде затверджене відповідне Рішення Комітету.

 

 

ШТУЧНЕ СОЛОНЕ ОЗЕРО НА МІСЦІ ДОМБРОВСЬКОГО КАР‘ЄРУ

 

ЗСУВО- ТА КАРСТОУТВОРЕННЯ НА БОРТАХ ДОМБРОВСЬКОГО КАР‘ЄРУ

 

 

ПЛАСТИЧНА ДЕФОРМАЦІЯ НА БОРТАХ ДОМБРОВСЬКОГО КАР‘ЄРУ

 

 

 

 

ВІДКРИТІ КАРТИ ПОЛІГОНУ ЗАХОРОНЕННЯ ГЕКСАХЛОРБЕНЗОЛУ -

 

 

ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ З ВИЛУЧЕННЯ ВІДХОДІВ

ГЕКСАХЛОРБЕНЗОЛУ ТА ХЛОРВМІСНИХ СУМІШЕЙ

 

 

МЕЖІ ОБ’ЄКТІВ ПОЛІГОНУ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ВИЛУЧЕННЯ ВІДХОДІВ

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05