На розгляд Верховної Ради України у першому читанні вноситься проект Закону України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища України» (щодо розширення прав Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад у частині використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища) (реєстр. № 1024 від 27.11. 2014 р.), поданий народним депутатом України Д.Шпеновим.

Метою проекту визначено розширення повноважень Верховної ради АР Крим та органів місцевого самоврядування самостійно визначати напрями використання коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, призначених для цільового фінансування  природоохоронних  заходів.

Відповідні зміни пропонується внести до статей 14, 15 та 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Комітет відзначає, що запропонована редакція змін до зазначених статей (пункти 1, 2 та 4 розділу І проекту) нівелює зміст цільового використання цих коштів саме на фінансування  природоохоронних  заходів. Зокрема, передбачається, що Верховна Рада АР Крим, а також місцеві ради затверджують «перелік природоохоронних та інших заходів, на фінансування яких можуть виділятись кошти фонду охорони навколишнього природного середовища…»

Таким чином, створюються законодавчі підстави для вільного тлумачення переліку заходів та включення  до нього заходів, які не стосуються або  опосередковано стосуються охорони довкілля.

Так, частина перша статті 47 чинного Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає, що Державний, республіканський Автономної Республіки Крим та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища утворюються для фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища. Відповідно до частини шостої статті 47, кошти  місцевих, Автономної Республіки Крим і Державного фондів охорони навколишнього природного  середовища можуть використовуватись тільки для  цільового фінансування природоохоронних та ресурсозберігаючих  заходів.

У той же час, доповнення, запропоноване до частини шостої статті 47, не вирішує цієї проблеми, натомість дозволяє довільне тлумачення і у комплексі з запропонованими новими частинами вісім та дев’ять цієї статті дає можливість фінансувати широкий спектр заходів, не обов’язково природоохоронних.

Змінами до статті 47 пропонується віднести до компетенції обласних рад, Верховної Ради АР Крим та міських рад Києва і Севастополя затвердження переліку «заходів» (будь-яких) (нова частина 8 ст. 47 проекту), чи «додаткових заходів» (нова частина 9 ст. 47 проекту), а не «природоохоронних та ресурсозберігаючих заходів», як передбачено частиною 6 статті 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

При цьому не враховується, що повноваження щодо утворення та використання коштів фондів чинним законодавством покладені також на виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, а не тільки на обласні ради.

Таким чином, запропоновані доповнення до статті 47 не узгоджуються зі статтями 15, 18, 19, а також з іншими частинами статті 47 цього Закону.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту та пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища України» (щодо розширення прав Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад у частині використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища) (реєстр. № 1024 від 27.11. 2014 р.), поданий народним депутатом України Д.Шпеновим, за результатами розгляду у першому читанні направити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05